Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS)


Het Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS) is een verzamelnaam voor klachten aan het bewegingsapparaat. Het is een veelvoorkomende oorzaak van chronische spierpijn. Het MPS wordt veroorzaakt door spierknopen die zijn ontstaan in willekeurige spieren. Deze knopen worden Myofasciale Triggerpoints (MTrP’s) genoemd en zijn eigenlijk gespannen spieren waarin pijnlijke en verharde plekken zijn gevormd. Iemand met het Myofasciaal Pijn Syndroom heeft last van een zeurend of drukkend gevoel dat gepaard gaat met acute of zelfs chronische spierpijn. Deze pijn kan, indien ze onbehandeld blijven, uitstralen naar andere spieren en de wervelkolom. De uitstralende pijn wordt vaak als zeer stekend en heftig ervaren. Daarnaast kunnen de knopen bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtverlies veroorzaken.

Wat is een Myofasciaal Triggerpoint (MtrP)

Myofasciale Triggerpoints (MTrP’s) zijn kleine verhardingen in een spier. Deze verhardingen zijn vaak voelbaar en worden spierknopen genoemd. De knopen worden gevormd door een aantal spiervezels die in ruststand meer samengetrokken zijn dan andere omringende spiervezels. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding. Het gevolg hiervan is dat de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verstoord raakt. Door de verstoring hopen de afvalstoffen zich op en trekt de spier zich samen. De spier wordt hierdoor korter en verzwakt, waardoor andere omringende spieren de taken overnemen. Indien de triggerpoints onbehandeld blijven kunnen de omringende spieren overbelast raken en kunnen er in deze spieren ook Myofasciale Triggerpoints ontstaan.

Wat zijn de symptomen van het Myofasciaal Pijn Syndroom?

De klachten van het Myofasciaal Pijn Syndroom kunnen lichtelijk variëren per persoon. Het MPS wordt gekenmerkt door de volgende klachten/eigenschappen:

 • Verminderde beweeglijkheid
 • Krachtvermindering door verzwakte spieren
 • Uitstralende pijn (kan variëren van matig tot zeer heftig)
 • Vermoeidheid en duizeligheid
 • Wazig zien
 • Coördinatiestoornissen (Moeite met schrijven of het oppakken van voorwerpen)
 • Koude handen
 • Lokale overgevoeligheid en een specifiek pijnpatroon
 • Indien zich in de nek triggerpoints bevinden kunnen deze pijnklachten in het hoofd geven

Waardoor ontstaat het Myofasciaal Pijn Syndroom?

In Nederland lijden ongeveer twee miljoen mensen aan het Myofasciaal Pijn Syndroom. Ondanks dat het MPS veel voorkomt wordt het helaas weinig herkend en dus weinig behandeld. Het MPS kan op veel verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting van de desbetreffende spier. Het Myofasciaal Pijn Syndroom komt daarom ook vaak voor bij mensen die zwaar lichamelijk werk doen. Andere oorzaken van het MPS zijn:

 • Een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Intensief of verkeerd trainen
 • Langdurig aanspannen van een spier of een verkeerde lichaamshouding
 • Biomechanische factoren (bijvoorbeeld gewrichtsafwijkingen of beenlengteverschillen)
 • Psychologische factoren zoals stress of depressie
 • Beschadiging van ander weefsel (bijvoorbeeld bij een hernia)
 • Een slechte levensstijl (veel ongezond eten, weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik)
 • Knellende kleding
 • Hormonale stoornissen

Hoe wordt het Myofasciaal Pijn Syndroom behandeld?

Wij van Fysiotherapie On The Move in Enschede kunnen uw Myofasciaal Pijn Syndroom behandelen. Voordat wij overgaan tot behandelen zal er eerst een grondige diagnose plaatsvinden. Hierbij gaan we op zoek naar de spieren en de triggerpoints die uw pijn veroorzaken. De meest effectieve en meest toegepaste behandelmethode voor het MPS is dry needling. Daarnaast kunnen wij ook rekoefeningen voorschrijven en gebruik maken van massagetechnieken.

behandeling bij het MPS


Afspraak plannen Enschede

Een afspraak plannen bij Fysiotherapie On The Move in Enschede is zeer eenvoudig. U ziet een overzicht met alle beschikbare tijden voor het maken van een afspraak. Groen betekent dat er een tijd beschikbaar is.

› Stap 1
Selecteer eerst een locatie

› Stap 2
Selecteer een medewerker, kies een beschikbare tijd, vul uw gegevens in en druk op 'verstuur'

✓ Klaar!
Zodra wij de afspraak hebben bevestigd ontvangt u hier een e-mail over.

Alleen na het ontvangen van de bevestigings e-mail is de afspraak definitief. Geen bevestigings e-mail ontvangen? Bel met 053 234 00 07, mail naar info@fysiotherapieonthemove.nl, of neem contact op via WhatsApp

Mocht u uw geschikte tijd niet vinden of wenst u een afspraak in de avonduren? Neem gerust contact met ons op. Er wordt altijd gestreefd naar een passende afspraak.

Contact

Telefoon, E-mail of WhatsApp

Voortsweg 204
7523CK Enschede


053 234 0007

info@fysiotherapieonthemove.nl

Stuur een Appje

Blijf op de hoogte

Ik ben te vinden op de volgende kanalen

Afspraak plannen

Bekijk alle beschikbare tijden

© Copyright 2020 Fysiotherapie On The Move

Privacy Statement - Algemene voorwaarden